ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ο Γρηγόρης Σολωμός, μέσα από τη θετική ενέργεια του, τις υπέροχες αντιφάσεις του και το διαρκές πάθος του, άφησε εκτεταμένα «αποτυπώματα» σε συγγραφικό έργο, με βιβλία και άρθρα με ιδιαίτερη εστίαση στην πολιτική της υγείας, στην κοινωνική ασφάλιση και στην πολιτική.

Κοινωνική ασφάλιση σε μετάβαση

Απολογιστικά δεδομένα της πενταετίας 1994-1998

Δεν ήταν μόνο η επιθυμία μου να καταγράψω τη δραστηριότητα του ΙΚΑ την πενταετία 1994-1998 που με υποχρέωσε να γράψω αυτό το βιβλίο.

Ήταν επίσης η έλλειψη γνώσης και πληροφόρησης των ασφαλισμένων για το έργο που συντελέστηκε την περίοδο αυτή, τόσο στο μεγάλο μας ασφαλιστικό φορέα όσο και στην κοινωνική ασφάλιση γενικότερα.

Ήταν ακόμα η υποχρέωση που είχα απέναντι στην κυβέρνηση, στους ασφαλισμένους και την κοινωνία να καταθέσω την προσωπική εμπειρία και τα απολογιστικά δεδομένα των πέντε χρόνων που υπηρέτησα στο ΙΚΑ και να καταγράψω τις προτάσεις μου, ως αποτέλεσμα αυτής της εμπειρίας, για την αντιμετώπιση της επερχόμενης κρίσης.

Βεβαίως δεν υποστηρίζω ότι όλα διορθώθηκαν και ότι δεν παραμένουν προβλήματα και ακόμα δεν ισχυρίζομαι ότι εξασφαλίστηκε η βιωσιμότητα του συστήματος.

Είναι προφανές, όμως, ότι επιτεύχθηκε η απαραίτητη οικονομική ισορροπία, ώστε να διασφαλιστούν οι υποχρεώσεις προς τους ασφαλιζόμενους και να δρομολογηθούν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις οι οποίες είναι αναγκαίες για την οργανωτική ανασυγκρότηση και το λειτουργικό ανασχεδιασμό, που θα αποτελέσουν τα θεμέλια του ΙΚΑ τον επόμενο αιώνα.

Κυρίως, όμως, επιτεύχθηκε η θωράκιση των αρχών του κράτους πρόνοιας και η αποτροπή της διάβρωσής του από τη νεοφιλελεύθερη επέλαση.

Συγγραφέας: 
Γρηγόρης Σολωμός
Εκδόσεις: 
ΝΕΑ ΣΥΝΟΡΑ-Α.Α. ΛΙΒΑΝΗ, Αθήνα 1999

Κοινωνική ασφάλιση

από την κρίση στον ενιαίο φορέα

…….δεν ήταν μόνο η συκοφαντική για το ΠΑΣΟΚ και η καταστροφική για το Κράτος Πρόνοια νεοφιλελεύθερη πολιτική της Ν. Δημοκρατίας, που με υποχρέωσε να απαντήσω με αυτό μου το έργο.

Ήταν ακόμη και η παντελής αγνόηση από τη συντριπτική πλειοψηφία των συντρόφων και φίλων του κινήματος του τεράστιου κοινωνικού έργου, που επιτελέστηκε την 8ετία 82-89 και η ανάπτυξη μιας έντεχνα κατευθυνόμενης λαθολογίας, που κυριάρχησε και στις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις και που αναμφισβήτητα επηρέασε το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ποτέ δεν υποστήριξα πως δεν έγιναν λάθη! Αλλά σε καμιά περίπτωση δεν νομίζω ότι ήσαν τέτοιας έκτασης και ικανά να επισκιάσουν, να περιθωριοποιήσουν και να υποβαθμίσουν την ιστορική και δημιουργική προσπάθεια μας και μάλιστα σε μια εποχή, που οι κοσμογονικές ανακατατάξεις στην παγκόσμια σκηνή δικαιώνουν και τις θέσεις μας και τους στόχους μας και τη στρατηγική μας.

Απλά πιστεύω ότι είτε από διάθεση αυτοκριτικής είτε ακόμη και σκόπιμα, απομονώθηκαν και μεγιστοποιήθηκαν τα κάποια αρνητικά μας και οδηγηθήκαμε σε μια ατέρμονη λαθολογία, σα να μην έγινε τίποτε στα 8 χρόνια που πέρασαν. Απορροφηθήκαμε όλοι από το σάπιο δέντρο και δεν βλέπουμε το καταπράσινο δάσος.

Προσωπικά, δεν θα πάψω ποτέ να υπεραμύνομαι του γόνιμου και χωρίς προηγούμενου έργου-θεσμικού και μη- που συντελέστηκε, ιδιαίτερα στο επίπεδο της κοινωνικής προστασίας του λαού μας, και το οποίο σε καμιά περίπτωση και για κανένα λόγο δεν μπορεί ούτε να αμαυρωθεί ούτε να αγνοηθεί ούτε να ακυρωθεί.

Αντίθετα είμαι βέβαιος ότι θα εμπνέει τα βήματά μας και με τις απαραίτητες εξυγιαντικές και διαρθρωτικές παρεμβάσεις, που θεωρούνται αναγκαίες και επιβάλλεται να γίνουν, θα αποτελέσει το εφαλτήριο στη νέα μας πορεία για ένα Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας, για μια καλύτερη κοινωνία.

Συγγραφέας: 
Γρηγόρης Σολωμός
Εκδόσεις: 
ΝΕΑ ΣΥΝΟΡΑ-Α.Α. ΛΙΒΑΝΗ, Αθήνα 1991

Επίλεκτα και διαχρονικά

Επίλεκτα και διαχρονικά κείμενα για την υγεία, την κοινωνική ασφάλιση και την πολιτική.

Επιλογή κειμένων και επιμέλεια: Κατερίνα Σολωμού

Συγγραφέας: 
Γρηγόρης Σολωμός
Εκδόσεις: 
Γιάννης Πικραμένος 2014

Λόγος Ελληνικός

στα χνάρια της ιστορίας

Επιλεκτικές ομιλίες του Γρηγόρη Σολωμού που αφορούν θέματα, όπως η Μικρασιατική καταστροφή, η Ελληνική γλώσσα, το Μακεδονικό, Ρωμαίοι και Ελληνισμός, η Βασιλεύουσα...

Συγγραφέας: 
Γρηγόρης Σολωμός