ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ο Γρηγόρης Σολωμός, μέσα από τη θετική ενέργεια του, τις υπέροχες αντιφάσεις του και το διαρκές πάθος του, άφησε εκτεταμένα «αποτυπώματα» σε συγγραφικό έργο, με βιβλία και άρθρα με ιδιαίτερη εστίαση στην πολιτική της υγείας, στην κοινωνική ασφάλιση και στην πολιτική.

Κοινωνική ασφάλιση

από την κρίση στον ενιαίο φορέα

…….δεν ήταν μόνο η συκοφαντική για το ΠΑΣΟΚ και η καταστροφική για το Κράτος Πρόνοια νεοφιλελεύθερη πολιτική της Ν. Δημοκρατίας, που με υποχρέωσε να απαντήσω με αυτό μου το έργο.

Ήταν ακόμη και η παντελής αγνόηση από τη συντριπτική πλειοψηφία των συντρόφων και φίλων του κινήματος του τεράστιου κοινωνικού έργου, που επιτελέστηκε την 8ετία 82-89 και η ανάπτυξη μιας έντεχνα κατευθυνόμενης λαθολογίας, που κυριάρχησε και στις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις και που αναμφισβήτητα επηρέασε το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ποτέ δεν υποστήριξα πως δεν έγιναν λάθη! Αλλά σε καμιά περίπτωση δεν νομίζω ότι ήσαν τέτοιας έκτασης και ικανά να επισκιάσουν, να περιθωριοποιήσουν και να υποβαθμίσουν την ιστορική και δημιουργική προσπάθεια μας και μάλιστα σε μια εποχή, που οι κοσμογονικές ανακατατάξεις στην παγκόσμια σκηνή δικαιώνουν και τις θέσεις μας και τους στόχους μας και τη στρατηγική μας.

Απλά πιστεύω ότι είτε από διάθεση αυτοκριτικής είτε ακόμη και σκόπιμα, απομονώθηκαν και μεγιστοποιήθηκαν τα κάποια αρνητικά μας και οδηγηθήκαμε σε μια ατέρμονη λαθολογία, σα να μην έγινε τίποτε στα 8 χρόνια που πέρασαν. Απορροφηθήκαμε όλοι από το σάπιο δέντρο και δεν βλέπουμε το καταπράσινο δάσος.

Προσωπικά, δεν θα πάψω ποτέ να υπεραμύνομαι του γόνιμου και χωρίς προηγούμενου έργου-θεσμικού και μη- που συντελέστηκε, ιδιαίτερα στο επίπεδο της κοινωνικής προστασίας του λαού μας, και το οποίο σε καμιά περίπτωση και για κανένα λόγο δεν μπορεί ούτε να αμαυρωθεί ούτε να αγνοηθεί ούτε να ακυρωθεί.

Αντίθετα είμαι βέβαιος ότι θα εμπνέει τα βήματά μας και με τις απαραίτητες εξυγιαντικές και διαρθρωτικές παρεμβάσεις, που θεωρούνται αναγκαίες και επιβάλλεται να γίνουν, θα αποτελέσει το εφαλτήριο στη νέα μας πορεία για ένα Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας, για μια καλύτερη κοινωνία.

Συγγραφέας: 
Γρηγόρης Σολωμός
Εκδόσεις: 
ΝΕΑ ΣΥΝΟΡΑ-Α.Α. ΛΙΒΑΝΗ, Αθήνα 1991

ΔΗΛΩΣΕΙΣ