ΑΡΘΡΑ

Ο Γρηγόρης Σολωμός ασχολήθηκε με τα πεδία της ιατρικής, της φυσικής, της ιστορίας, της φιλοσοφίας, της πολιτικής, της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης, ευρισκόμενος σε διαρκή πνευματική κίνηση για την αναζήτηση της δημιουργικής γνώσης, της επιστημονικής τεκμηρίωσης και της παραγωγικής σύνθεσης.

Published: May 30 Posted Under: Βουλή

Για την υπόθεση των εμβολίων κατά της ηπατίτιδας Β΄

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

Κατ’ αυτήν οι Βουλευτές της Ν. Δημοκρατίας Ν. Αναστασόπουλος, Αν. Σπηλιόπουλος, Αθ. Γιαννόπουλος, Α. Καραγκούνη, Κ. Χαραλαμποπούλου, Γ. Καλαντζή, απάντων την Ιατρική διακονούντων, εστρέφοντο κατά του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας και δύο Υφυπουργών, επίσης Ιατρών, προς απόκρουση των καραδοκούντων, σχετικά με την πολιτική της Κυβέρνησης στο χώρο της Υγείας. Μεταξύ των καταγγελθέντων αναφέρθηκαν προσωπικά εναντίον μου για την αυθαίρετη κατ’ αυτούς απόφαση για τον καθολικό εμβολιασμό των ασφαλισμένων παιδιών του ΙΚΑ κατά της ηπατίτιδας Β΄ ηλικίας από 2 μηνών μέχρι 18 χρονών.

Καταχωρούμε επί λέξει σύμφωνα με τα λεχθέντα στις σελίδες 1675 (2η στήλη) των πρακτικών και επέκεινα, γιατί δημιουργήθηκε μεγάλος τότε κοινωνικός θόρυβος:

«….. Και έρχομαι στο τελευταίο και σοβαρό θέμα, το οποίο είναι το θέμα της πρωτοβάθμιας φροντίδας 7 εκατομμυρίων Ελλήνων, που ο κ. Γρηγόριος Σολωμός, το έχει αναγάγει σε δικό του μπακάλικο.

Κύριε Φαρμάκη, μην κοιτάτε περίεργα. Τώρα θα τραβάτε τα μαλλιά σας με αυτό που θα σας διαβάσω.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ (Υφυπ. Υγείας και Πρόνοιας): Σας παρακολουθώ με πολλή προσοχή. 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Ο κ. Σολωμός, κύριοι συνάδελφοι, νόμιζε ότι όταν τοποθετήθηκε στο ΙΚΑ, πήγε στην περιουσία του πατέρα του ή τη δική του και άρχισε ομαδικά να εμβολιάζει τον ελληνικό πληθυσμό για ηπατίτιδα Β΄. Αγόρασε 800.000 εμβόλια ηπατίτιδας Β΄, με τα οποία εμβόλια, δεν ξέρω εάν εμβολίασε τους Έλληνες. Πάντως από την εταιρεία MERK αγόρασε τα εμβόλια.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει πρόγραμμα για τους Πομάκους.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το πρόγραμμα για τον εμβολιασμό των Πομάκων της Θράκης, απ’ ό,τι μου είπε άνθρωπος που ξέρει καλά, το είχε ζητήσει η διευθύντρια του γραφείου του Πρωθυπουργού, κα Λιάνη.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει ευαισθησία!

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Υπουργός Υγείας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, - είναι προς τιμήν του αυτό – κάποια στιγμή ανακάλυψε τους ομαδικούς εμβολιασμούς και στέλνει μία επιστολή – θα τη δώσω στη δημοσιότητα, είναι η επιστολή σας, κύριε Κρεμαστινέ, όχι στον κ. Σολωμό, αλλά πονηρά σκεπτόμενος, έξυπνα σκεπτόμενος, στα μέλη του Δ.Σ. του ΙΚΑ.

Η επιστολή έχει ημερομηνία 20-9-1995, είναι πρόσφατη, με αριθμό πρωτοκόλλου γραφείου Υπουργού 5241 και λέει τα εξής:

«Κύριε Διοικητά, σας εσωκλείω γνωμάτευση του Νομικού Συμβούλου, βάσει της οποίας η πολιτική και οι αποφάσεις στον τομέα της πρόληψης ανήκουν στον Υπουργό Υγείας και Πρόνοιας αποκλειστικά. Κατά συνέπεια, το ΙΚΑ στο θέμα των εμβολιασμών θα πρέπει, για εκτέλεση οποιασδήποτε απόφασης, να έχει την έγκριση του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας.

Επίσης, σας εσωκλείω επιστολή του Υπουργού Υγείας της Κύπρου, βάσει της οποίας η προμήθεια εμβολίων ηπατίτιδας στην Κύπρο γίνεται από την ίδια εταιρεία (Merk) που γίνεται και στην Ελλάδα, στο 1/3 περίπου της τιμής που προμηθεύθηκε το ΙΚΑ. Τούτο βεβαίως επετεύχθη μετά από διεθνή διαγωνισμό που έκανε η Κύπρος.

Κατά συνέπεια, πέραν της απαιτούμενης εγκρίσεως του Υπουργού, η διενέργεια διαγωνισμού είναι υποχρεωτική, σύμφωνα με το νόμο και θα πρέεπι να έχει πλαφόν στις τιμές της διεθνούς αγοράς.

Ο Υπουργός Δημήτριος Κρεμαστινός

Του επισυνάπτεται, κύριε Κρεμαστινέ, και τον αριθμό του fax του κ. Χριστοφίδη, του Υπουργού της Κύπρου, με τις τιμές που είναι 366 δολάρια, δηλαδή περίπου 900 δραχμές.

Την επιστολή αυτή του κ. Κρεμαστινού την καταθέτω για τα Πρακτικά.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Ν. Αναστασόπουλος καταθέτει στα Πρακτικά την προαναγνωσθείσα επιστολή, που βρίσκεται στο Αρχείο της Στενογραφικής Υπηρεσίας και είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου).

Αυτές είναι οι ενέργειες, κύριοι συνάδελφοι, του κ. Σολωμού και ο κ. Σολωμός είναι ακόμα Διοικητής του ΙΚΑ. Ο κύριος αυτός, ο οποίος έχει ζημιώσει με τόσα δισ. το Ίδρυμα, είναι ακόμα Διοικητής του ΙΚΑ!

Νομίζω, κύριε Υπουργέ, ότι βάσει της επιστολής σας θα πρέπει να γίνει αυτεπάγγελτη δίωξη προς τον κ. Σολωμό. Με ποιο δικαίωμα εμβολίασε 800.000 ανθρώπους, όταν εσείς δεν του έχετε χορηγήσει, όπως γράφετε, την ανάλογη έγκριση;

Νομίζω ότι το θέμα αυτό, το οποίο είναι μείζον, θα πρέπει να το δώσετε στη Δικαιοσύνη, προκειμένου η Ελληνική Δικαιοσύνη να προστατεύσει το κύρος του Υπουργού Υγείας – που με την επιστολή του δείχνει ότι έχει και ύφος και κύρος – να προστατεύσει όμως και τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου.

Τα υπόλοιπα θα τα πω στη δευτερολογία μου. Ευχαριστώ.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: ….. Ο κ. Αναστασόπουλος σας ανέφερε τα κατορθώματά σας στο χώρο του ΙΚΑ. Δεν θα επαναλάβω πράγματα που ο ίδιος επεσήμανε. Θα πω μόνο ότι πραγματικά η κατάσταση στον τόσο σημαντικό ευαίσθητο και μαζικό αυτό χώρο είναι τραγελαφική. Προηγήθηκαν οι απολύσεις εκατοντάδων γιατρών του Ιδρύματος, οι οποίοι υποτίθεται προσελήφθησαν, παρανόμως κατά το Διοικητή του ΙΚΑ, για να προσληφθούν εκατοντάδες γιατρών που ξεπερνούν τους 800, σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν των οργανικών θέσεων, με διαδικασίες παράνομες.

Επίσης υπάρχει το θέμα της συμπεριφοράς της Διοίκησης του ΙΚΑ για το γνωστό θέμα της λίστας των φαρμάκων. Είναι ένα θέμα που πρέπει να το ερευνήσετε, κύριε Υπουργέ. Κατ’ αρχήν ποιοι και με ποια κριτήρια συγκρότησαν αυτήν τη λίστα, πώς και γιατί όλοι αυτοί ειδικοί και μη ειδικοί έχουν τροποποιήσει 10 φορές αυτήν τη λίστα, μέχρι σήμερα. Δεν είμαι εναντίον της καθιέρωσης λίστας φαρμάκων και της αντιμετώπισης της πολυφαρμακίας, αλλά κάποτε θα πρέπει να μάθουμε με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή των συγκεκριμένων φαρμάκων που περιλαμβάνονται σ’ αυτήν και με ποια κριτήρια γίνονται αυτές οι αλλαγές. Οι γιατροί του ΙΚΑ τα έχουν κυριολεκτικά χαμένα».

ΔΗΜ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Υπουργός Υγείας): Ουδέν ανέφερε επί των κατηγοριών που με αφορούν τα καταγγελλόμενα εκ των επερωτών.

ΝΙΚ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ (σελίδα 1688, α΄ στήλη): «…..Η πρώτη καταγγελία ήταν: Η επιστολή του κ. Κρεμαστινού, του Υπουργού Υγείας προς τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΚΑ, λέει στον κ. Σολωμό -ο οποίος πρέπει αύριο το πρωί να καταργηθεί, είναι απαράδεκτο, είναι ντροπή για μία κυβέρνηση να έχει τέτοιο Διοικητή- ότι τα προγράμματα πρόληψης τα εγκρίνει ο Υπουργός. Και έτσι είναι, την πολιτική ευθύνη την έχει ο Υπουργός, δεν την έχει ο κ. Σολωμός. Και ο κ. Σολωμός χωρίς να ρωτάει κανένα, αγόραζε 800.000 εμβόλια για την ηπατίτιδα β'. Να μας πει, αυτά τα πέταξε; Πού τα έχει, σε αποθήκες τα έχει; Και του λέει ο κ. Κρεμαστινός σε επιστολή του, κύριε Πρόεδρε, ότι θα πρέπει να έχεις έγκριση του Υπουργού Υγείας γι’ αυτά, ότι θα πρέπει όταν κάνεις προμήθειες να κάνεις διεθνή διαγωνισμό, όπως έκανε η Κύπρος και του επισυνάπτει και την επιστολή του Υπουργού Υγείας της Κύπρου. Η επιστολή του Υπουργού Υγείας της Κύπρου, το έγγραφο του Υπουργού Υγείας της Κύπρου και την επιστολή του κ. Κρεμαστινού, παρακαλώ να περιληφθούν στα Πρακτικά, διότι από σας πλέον ζητάω, κύριε Πρόεδρε, τις καταγγελίες που έκανα, βάσει της επιστολής του κυρίου Υπουργού να τις διαβιβάσετε σαν Βουλή πλέον, για προανακριτική εξέταση, στον εισαγγελέα, μαζί με τα σημερινά επίσημα Πρακτικά.

……Εγώ θα είμαι υπερήφανος και το λέγω ειλικρινά αυτό, αν η Κυβέρνησή σας ευαισθητοποιηθεί και τον κύριο αυτόν που λέγεται Σολωμός τον αποπέμψει αυτήν τη στιγμή. Διότι δε τα λέγω εγώ αυτά που έκανε ο κ. Σολωμός αλλά τα λέει ο Υπουργός Υγείας.

ΝΙΚ. ΦΑΡΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Υγείας): «…. Για όσα λέτε για το διοικητή του ΙΚΑ και για την αλληλογραφία του κυρίου Υπουργού, δεν έχω υπόψη μου αυτήν την αλληλογραφία. Είπατε όμως κύριε Αναστασόπουλε, βαριές κουβέντες τις οποίες δεν μπορώ σε καμιά περίπτωση να αποδεχθώ. Ο σημερινός διοικητής του ΙΚΑ είναι παλαιός συνάδελφος, Βουλευτής, Υπουργός και γιατρός συνάδελφος και έχει προσφέρει έργο. Εγώ τόσο αβασάνιστα δεν μπορώ να τον κατηγορήσω για τίποτα. Ούτε να υπαινιχθώ απολύτως τίποτα. Σας παρακαλώ πάρα πολύ. Δεν ξέρω πώς εσείς αξιολογείτε ή θέλετε να αξιοποιήσετε το έγγραφο. Υποθέτω, ότι ο κύριος Υπουργός που το έγραψε έχει και εκείνος άποψη γι’ αυτό και αν επρόκειτο να έχει την ίδια γνώμη με εσάς για τον κ. Σολωμό, βεβαίως και θα τον είχε απολύσει ή θα ζητούσε από τον Πρωθυπουργό ή το Υπουργικό Συμβούλιο -δεν γνωρίζω ποιος είναι αρμόδιος για την τοποθέτηση του διοικητή του ΙΚΑ- να απολυθεί ο διοικητής του ΙΚΑ.

Άρα, λοιπόν, ο κ. Κρεμαστινός, δεν έχει την ίδια, με εσάς, άποψη για το θέμα. Επιμένω, όμως, ότι θέλατε να το περάσετε αυτό και ασφαλώς θα το δούμε αύριο στον Τύπο και στις εφημερίδες και υποθέτω ότι και ο ίδιος θα αμυνθεί.

Πρακτικά της Βουλής, συζήτηση  για την υπόθεση των εμβολίων κατά της ηπατίτιδας Β΄,  24.11.1995

 

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ   -   ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ