ΑΡΘΡΑ

Ο Γρηγόρης Σολωμός ασχολήθηκε με τα πεδία της ιατρικής, της φυσικής, της ιστορίας, της φιλοσοφίας, της πολιτικής, της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης, ευρισκόμενος σε διαρκή πνευματική κίνηση για την αναζήτηση της δημιουργικής γνώσης, της επιστημονικής τεκμηρίωσης και της παραγωγικής σύνθεσης.

Published: May 30 Posted Under: Διάφορα

Ο Μητροπολίτης μας

Πέρασαν πέντε χρόνια από την τρισευλογημένη εκείνη άνοιξη που ενθρονίστηκε στην Μητρόπολή μας ο Άγιος Χρυσόστομος … Πέντε χρόνια συνεχούς και αδιάκοπης προσφοράς στην κοινωνία μας και το ποίμνιό του. Ακούραστος Λευίτης σε κάθε περίπτωση που είχε τις ιδιαιτερότητές της και ζητούσε την ευλογία του. Τεράστιο το κοινωνικό του έργο και σε κάθε παράκληση πάσχοντος ή κοινωνικού ελλείμματος «χρήσιμον εαυτόν κατέστησε προς άπαντας τους δεομένους της Αυτού αρωγής».

Ένθερμος πατριώτης και λάτρης των παραδόσεων και της ιστορίας του Έθνους, δεν χάνει ευκαιρία σε κάθε επέτειο να στηλιτεύσει τους υπαιτίους των συμφορών και να εξάρει τους αγώνες και τις θυσίες του γένους για την Ορθοδοξία, την εθνική αποκατάσταση και την προώθηση και οικοδόμηση ενός Κράτους πρόνοιας χάριν των ενδεών, των πασχόντων και των κοινωνικά αποκλεισμένων.

Κάθε χρόνο τιμά με ιδιαίτερη πατριωτική έξαρση αλλά και χριστιανική κατάνυξη την αποφράδα 29η Μαΐου του 1453 στην Διακίδειο Σχολή Λαού, προσεύχεται για τις ψυχές εκείνων που έπεσαν στις επάλξεις της Βασιλεύουσας και θυμίζει με την εμπνευσμένη πάντα ομιλία του ότι είμαστε το μοναδικό έθνος στον κόσμο που «ξέχασε» την πρωτεύουσά του.

Και ποτέ ακόμη δεν ξεχνά να υπερασπιστεί με πάθος και αλήθειες την ταυτότητα του λαού μας που κινδυνεύει τα τελευταία χρόνια από «φωτιστές» και «διαφωτιστές» και χάριν της συμβίωσής μας μετά αλλοφύλων, που ποτέ δεν έπαψαν να εποφθαλμιούν την εδαφική μας ακεραιότητα και να απεργάζονται την συρρίκνωση των εθνικών μας ορίων.

Ακόμη θέλω να επισημάνω την συνεχή και με κάθε τρόπο στήριξη των Μοναστηριών μας και την σπουδή του να καλύψει τα δημιουργούμενα βιολογικά και από τη φθορά του χρόνου κενά. Έτσι προ ημερών ενθρόνισε τον νεαρότατο και φερέλπιδα Αρχιμανδρίτη Κον Αρτέμιον Αργυρόπουλο στον Ηγουμενικό θρόνο της απορφανισθείσης Ι. Μονής των Αγ. Πάντων Τριταίας, μετά τον θάνατο του γνωστού σ’ όλους μας Ηγούμενου της Μονής παπά-Σάββα.

Επιθυμώ ειλικρινά να εξάρω την εθνική και ιστορική σημασία – πέραν της δογματικής – της διατήρησης ανοιχτών και ζωντανών των Μοναστηριών μας που μετά την κατάληψη της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, την εκθεμελίωση της πατρίδας μας και ιδιαίτερα της πόλης της Βοσπορίτισσας από τα αντιχριστιανικά στίφη των σταυροφόρων και την κατάργηση όλων των Ορθοδόξων Αρχιεπισκόπων και την αντικατάστασή των με Λατίνους, τα Μοναστήρια ήσαν εκείνα που στήριξαν και κράτησαν αναμμένο τον δαυλό της Ορθοδοξίας και  μαζί και της εθνικής μας συνείδησης.

Κρυφό Σχολειό δεν είχαμε μόνο επί Τουρκοκρατίας και ιδιαίτερα τους δίσεκτους 16ο και 17ο αιώνες, αλλά και επί Φραγκοκρατίας. Και αν διατηρήθηκε η γλώσσα μας, η πίστη μας και η εθνική μας συνείδηση το οφείλουμε στα Μοναστήρια μας, στις ιερές αυτές κυψέλες που με το ψαλτήρι και το Οκταήχι μάθαιναν τα παιδιά μας γράμματα, γιατί η εθνική μας υπόσταση και συνείδηση κινδύνεψαν περισσότερο από τους Λατίνους παρά τους Τούρκους.

Με αυτά τα λίγα που κατέθεσα θέλω να συγχαρώ τον Μητροπολίτη μας Κο Κο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ γιατί τιμά με τις πράξεις του την ιστορία του Έθνους μας, την προσφορά των Μοναστηριών μας, την γλώσσα μας, τα γράμματα και τον πολιτισμό μας, ιδιαίτερα στους σκοτεινούς αιώνες της δουλείας, που όλα είχαν σβήσει και μόνο η Εκκλησία με δόρυ τη γλώσσα μας κατάφερε να εκδιώξει από ολόκληρη την ανατολική Ρωμαϊκή αυτοκρατορία τη Λατινική γλώσσα και να εγκαταστήσει την Ελληνική όταν ακόμη αυτοκράτορες και βασιλιάδες δεν ήσαν Έλληνες.

Να έχετε Υγεία Σεβασμιότατε και να κρατάτε ψηλά τον δαυλό της Ορθοδοξίας και των εθνικών παραδόσεων, γιατί οι καιροί ου μενετοί. Από τη μια μεριά η ηγεσία της Εκκλησίας μας έχει υποστείλει την σημαία της προστασίας των εθνικών μας δικαίων -και πάψαμε από καιρό να μιλάμε για διεκδικήσεις- και από την άλλη οι πολέμιοι της ιστορίας μας, της Εκκλησίας, της γλώσσας μας και της ταυτότητάς μας έχουν αναθαρρήσει και κοντεύουν να αφαιρέσουν τον σταυρό από την σημαία, να γκρεμίσουν τις εικόνες από τα σχολεία και να καταργήσουν το  μάθημα των Θρησκευτικών, όταν οι γείτονές μας παραλίγο να κηρύξουν τον πόλεμο στην Δανία γιατί κάποιος σκιτσογράφος τόλμησε να λοιδορήσει τον προφήτη τους και ο Κεμάλ στην Σμύρνη καβάλα στο άλογό του δείχνει με το χέρι του το Αιγαίο.

Έρρωσο Σεβασμιότατε!  

Γρηγόρης Σολωμός, Εφημερίδα  “Πελοπόννησος”, 14.06.2010
 

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ   -   ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ