ΑΡΘΡΑ

Ο Γρηγόρης Σολωμός ασχολήθηκε με τα πεδία της ιατρικής, της φυσικής, της ιστορίας, της φιλοσοφίας, της πολιτικής, της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης, ευρισκόμενος σε διαρκή πνευματική κίνηση για την αναζήτηση της δημιουργικής γνώσης, της επιστημονικής τεκμηρίωσης και της παραγωγικής σύνθεσης.

Published: Jun 02 Posted Under: Πολιτικό Βήμα

Οι σημερινές εκλογές σταθμός στην ιστορία του τόπου

Όσοι με ξέρετε, θα νομίζετε ότι κόπτομαι και δέρνομαι για την Νίκη του ΠΑΣΟΚ ή τουλάχιστον των δύο μεγάλων κομμάτων που κυβέρνησαν τα δύο τελευταία χρόνια.

Σε μια τέτοια περίπτωση θα στενοχωρηθώ πολύ γιατί το πρόβλημα στον τόπο μας δεν θα λυθεί και θα ταλαιπωρήσει και τις επόμενες γενιές, όχι μόνο τα παιδιά μας αλλά τα εγγόνια και τα δισέγγονά μας. Γιατί;

Γιατί, η πλειοψηφία των Ελλήνων που κατεβαίνει σήμερα στις κάλπες, δεν ψηφίζει για να λύσει το οικονομικό πρόβλημα της Χώρας, ούτε για να εκλέξει εκείνο το κόμμα που θα οδηγήσει το λαό μας, μέσα σε κάποιο χρονικό περιθώριο, σε έξοδο από την κρίση. Και όταν μιλάμε για κόμματα εννοούμε τα κόμματα με αρχές και προγράμματα και όχι κομματικά αποσπόρια μιας καταστροφικής λαίλαπας. Μιλάμε για κόμματα που ρίχνουν σπόρους για να θερίσουμε αύριο.

Κι φαίνεται ότι μια τέτοια επιδίωξη δεν βρίσκεται στις προθέσεις των περισσοτέρων Ελλήνων. Κανείς δεν μιλάει για Ευρωπαϊκούς ή μη προσανατολισμούς της Χώρας. Κανένας δεν ψάχνει για την λύση που θα μας οδηγήσει – το συντομότερο δυνατόν – στο τέρμα του τούνελ που μπήκαμε. Και συγκεκριμένα αποφεύγει να ρωτήσει πώς μπορούμε να βρούμε δάνεια για να καλύψουμε το έλλειμμα του προϋπολογισμού μας, πέρα από την Τρόϊκα.

Απλά ψηφίζει με οργή και εκδικητική μανία εναντίον των κομμάτων που θεωρούνται Μνημονιακά. Απλά για να εκδικηθεί εκείνους που αναγκάστηκαν να επιβάλλουν κάποια μέτρα, που όντως είναι εξουθενωτικά, και προσέρχονται στην κάλπη χωρίς στόχο, και το σπουδαιότερο χωρίς την απαράδεκτη ψυχραιμία που απειλεί να ακυρώσει κάθε προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης.

Και επειδή αν καταφέρουν τα δύο μεγάλα κόμματα και σχηματίσουν μια Κυβέρνηση, που θα προσπαθήσει να μας οδηγήσει σε καλλίτερες μέρες, η οργή και η εκδίκηση θα παραμείνουν ανεκπλήρωτες σε κάποιους, πολύ φοβάμαι ότι η διελκυστίνδα θα συνεχίζεται για χρόνια, με κίνδυνο διάρρηξης του κοινωνικού μας ιστού, γιαυτό προτιμώ να μη σχηματισθεί Κυβέρνηση.

Μόνο έτσι θα αποκαλυφθεί η ανικανότητα και η γύμνια των κομματικών αποσποριών που εζήλωσαν τον ρόλο του Σωτήρα του Έθνους. Ή και ακόμη θα αποκαλυφθούν οι αντεθνικές προθέσεις, κάποιων, που δεν δίστασαν να μας θυμίσουν και τον εμφύλιο σαν καλλίτερη λύση.

Μπορεί να ταλαιπωρηθούμε κάποιες δεκαετίες, με οδυνηρά πισωγυρίσματα σαν λαός, αλλά μόνο έτσι μπορεί να συνειδητοποιήσουμε ότι κάθε τι που γίνεται με οργή, κάποια μέρα θα σβήσει με ντροπή (Βενιαμίν Φραγκλίνος).

Γρηγόρης Σολωμός, Εφημερίδα “ΓΝΩΜΗ”, 06.05.2012

 

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ   -   ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ