ΑΡΘΡΑ

Ο Γρηγόρης Σολωμός ασχολήθηκε με τα πεδία της ιατρικής, της φυσικής, της ιστορίας, της φιλοσοφίας, της πολιτικής, της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης, ευρισκόμενος σε διαρκή πνευματική κίνηση για την αναζήτηση της δημιουργικής γνώσης, της επιστημονικής τεκμηρίωσης και της παραγωγικής σύνθεσης.

Published: Mar 14 Posted Under: Πολιτικό Βήμα

Επιστολή στο Διευθυντή της Εφημερίδας η Καθημερινή

Επιστολή στο Διευθυντή της Εφημερίδας η Καθημερινή’’
κ. Αλ. Παπαχελά
26/7/ 2012

Αξιότιμε Κε Διευθυντά,

Με το σημερινό μου σημείωμα θέλω να τονίσω το αυτονόητο πλέον. Ο Ελληνικός λαός δεν αντέχει περισσότερη μείωση των αποδοχών του, γιατί ο κοινωνικός μας ιστός απειλείται δραματικά. Και όμως φαίνεται ότι η Κυβέρνησή μας επιμένει δυστυχώς στις περικοπές και με ανέγγιχτο τον Δημόσιο τομέα. Και ακόμη είναι βέβαιο ότι σε καμιά περίπτωση δεν θέλει να θίξει προνόμια δεκαετιών που συνέβαλαν στην κρίση. Για παράδειγμα έβαλε στο μάτι συντάξεις, που πλήρωνε αδρά κάποιος επί 40 και 50 χρόνια και δεν γίνεται κουβέντα για τους σκανδαλώδεις κοινωνικούς πόρους, τους οποίους πληρώνουν κάποιοι που δεν έχουν καμιά σχέση με το ασφαλιστικό ταμείο, που εισπράττει. Πληρώνει δηλαδή η καθαρίστρια την σύνταξη επιστήμονα. Κι αυτό προκαλεί, ερεθίζει και εξοργίζει. Καταθέτω κάποιες σκέψεις μήπως και σοβαρευτούμε.

1. Κατάργηση δημοσίων ή παραδημοσίων επιχειρήσεων με μετακίνηση των απασχολουμένων υπαλλήλων σ’ άλλους οργανισμούς ή φορείς δεν μειώνουν σημαντικά τις δαπάνες του Δημοσίου τομέα και δεν συμβάλλουν στην μείωση του ελλείμματος. Μόνο η ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας μεγάλων και ζημιογόνων επιχειρήσεων μειώνει τις δαπάνες. Εξυπακούεται ότι δεν εκποιείται το ακίνητο.

2. Οι προσλήψεις στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα να σταματήσουν παντελώς, για τρία τουλάχιστον χρόνια. Ούτε και στην περίπτωση αποχωρήσεων.

3. Όλοι οι κοινωνικοί πόροι (υπέρ τρίτων) θα πρέπει επιτέλους να κατευθυνθούν στον κρατικό κορβανά. Πρόκειται για την κορυφαία εκδήλωση της κοινωνικής αδικίας μιας σάπιας κοινωνίας.

4. Κατάργηση όλων των συντάξεων κάτω των 60 ετών για την γυναίκα και των 65 για τον άνδρα, πλην των αναπηρικών. Υπάρχει ασφαλιστικό ταμείο που συνταξιοδοτεί σε ηλικία 50 ετών. Και επειδή δεν μπορεί να καλύψει την δαπάνη των πρωίμων και παχυλών συντάξεων, επιχορηγείται από το Κράτος με 1 δις € τον χρόνο.

5. Υπάρχει ασφαλιστικό ταμείο, που, παρά το γεγονός ότι ήταν πάντα ελλειμματικό, ο τσαμπουκάς των συνδικαλιστών του υποχρέωσε την πολιτεία να της αναγνωρίσει ιδιοκτησία σ’ ένα κομμάτι της περιουσίας της δημόσιας επιχείρησης που εργάζονται. Ως αντιπαροχή λοιπόν της ενσωματωμένης δήθεν περιουσίας του σωματείου στην περιουσία της επιχείρησης, ο κρατικός προϋπολογισμός δίνει κάθε χρόνο 700 εκατ. € στον ασφαλιστικό φορέα του προσωπικού των εργαζομένων, που διατηρούν ακόμη τις παχυλές των αποδοχές και συντάξεις και «την Άρτα φοβερίζουν».

6. Θα πρέπει κάποτε να σταματήσει η λεηλασία της γης με τις φωτιές και τα αυθαίρετα. Προτείνω δήμευση και εκποίηση όλων των αυθαιρέτων κτισμάτων που έχουν δομηθεί σε δασικές ή άλλες δημόσιες εκτάσεις καθώς και παραθαλάσσιες και παρόχθιες περιοχές. Επίσης, μεταξύ των δικαιολογητικών που απαιτούνται για σύνδεση οιουδήποτε κτίσματος με την ΔΕΗ, τον ΟΤΕ ή την ΔΕΥΑ να απαιτείται και βεβαίωση πολιτικού Μηχανικού και της Πολεοδομίας ότι το κτίσμα δεν είναι αυθαίρετο. Και, καμιά άλλη ρύθμιση για «τακτοποίηση» και ποτέ.

7. Το Έθνος κινδυνεύει να πεθάνει από τις συνέπειες που συνεπάγεται η κρίση (υπογεννητικότητα, επενδυτική άπνοια, ανασφάλεια εθνική και κοινωνική και κυρίως αβεβαιότητα), γιατί κάποιοι φοροδιαφεύγουν. Θα πρέπει να αφυπνιστεί η Κυβέρνηση πριν είναι αργά. Η φοροδιαφυγή πάνω από 100 χιλ. (ή και 150 χιλ.) να διώκεται ως ιδιώνυμο αδίκημα. Και για μεγαλύτερα ποσά άνω των 300 χιλ. € να προβλέπεται κατάσχεση της περιουσίας, κινητής και ακίνητης, ως προϊόν «μαύρου» χρήματος.

8. Άμεση προτεραιότητα στην πάταξη της εισφοροδιαφυγής στους μεγάλους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Καλές οι απογραφές, αλλά χρειάζεται και συχνός έλεγχος νύχτα και μέρα για τον περιορισμό της ανασφάλιστης και διαφεύγουσας «μαύρης» απασχόλησης, που ξεπερνά τα 3 δις € τον χρόνο στο ΙΚΑ.

9. Σαν τελευταία λύση για την αύξηση των εσόδων και για να αποφεύγουμε μειώσεις μισθών και συντάξεων, προτείνω το χαράτσι 20-25 € σε κάθε κινητό τηλέφωνο. Θα μας δώσει πάνω από δύο δις.

10. Να συγκροτηθεί επιτροπή στα Υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών για την μελέτη μιας ενδεχόμενης αγωγής κατά της Γερμανίας για την αποκατάσταση των ζημιών που προξένησε ο στρατός κατοχής την περίοδο 1941-44. Περισσότερα απ’ όσα ακούμε κάθε ημέρα δεν πρόκειται να ακούσουμε. Θα είναι τουλάχιστον μια ηθική ικανοποίηση αλλά και προσδοκία στον κυριολεκτικά διασυρμένο από τους Γερμανούς λαό μας.


Γρηγόρης Σολωμός, τ. Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τ. Διοικητής ΙΚΑ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ