ΑΡΘΡΑ

Ο Γρηγόρης Σολωμός ασχολήθηκε με τα πεδία της ιατρικής, της φυσικής, της ιστορίας, της φιλοσοφίας, της πολιτικής, της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης, ευρισκόμενος σε διαρκή πνευματική κίνηση για την αναζήτηση της δημιουργικής γνώσης, της επιστημονικής τεκμηρίωσης και της παραγωγικής σύνθεσης.

Published: Jun 03 Posted Under: Υγεία

Η σημασία της εθελοντικής προσφοράς αίματος

Η αιμοδοσία, ανεπτύχθη ιστορικά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και συνέβαλλε σημαντικά στην εξέλιξη της Ιατρικής επιστήμης και ιδιαίτερα της χειρουργικής και της αιματολογίας.

Για αρκετές δεκαετίες ο εθελοντισμός στην αιμοδοσία δεν είχε αναπτυχθεί και πρέπει να αποδώσουμε φόρο τιμής και κοινωνικής προσφοράς στους πρώτους εθελοντές αιμοδότες που άνοιξαν τους νέους δρόμους στην προστασία της υγείας του Ελληνικού λαού.

Είμαι υποχρεωμένος στο σημείο αυτό να αναφερθώ στον αείμνηστο Καθηγητή της Παιδιατρικής και Υπουργό Υγείας Σπύρο Δοξιάδη ο οποίος κατήργησε την μέχρι το 1980 ανθούσα στην πατρίδα μας εμπορία του αίματος και επέβαλλε την εθελοντική αιμοδοσία.

Ήταν μια σημαντική συμβολή στην προστασία της υγείας του Ελληνικού λαού από την μετά διετία εμφανισθείσα πανδημία του AIDS. Σκεφθείτε να μας προλάβαινε η επάρατος αυτή νόσος με εμπόριο αίματος.

Δεν γνωρίζω αν οι εμπλεκόμενοι με την εθελοντική αιμοδοσία φορείς, με εξαίρεση το παράρτημα της Ν.Δ. Ελλάδας της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Υγείας στο Α΄ Πανελλήνιο συνέδριό της, έχουν τιμήσει για την προσφορά του αυτή τον αείμνηστο Καθηγητή. Αν όχι, θα πρέπει!

Ο θεσμός της εθελοντικής αιμοδοσίας αν και έχει καθιερωθεί από 28ετίας στη χώρα μας, δεν κατάφερε ακόμη να γίνει συνείδηση στην πλειοψηφία των Ελλήνων και γιαυτό οι ανάγκες μας σε αίμα δεν καλύπτονται όλες από τον εθελοντισμό που σήμερα μιλάμε. Κύρια αιτία γιαυτό είναι ο αδικαιολόγητος φόβος, οι προκαταλήψεις και η άγνοια γύρω από το θέμα της αιμοδοσίας.

Γιαυτό και συγχαίρω τους οργανωτές κάθε εκδήλωσης που συμβάλλει στην ανάπτυξη του εθελοντισμού και στον τομέα της αιμοδοσίας και δίνει ζωή σε πάσχοντες συνανθρώπους μας.

 

Γρηγόρης Σολωμός, Προσφώνηση- χαιρετισμός σε εκδήλωση για την εθελοντική αιμοδοσία της Γηριατρικής Εταιρείας Πατρών, 2008

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ   -   ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ