ΑΡΘΡΑ

Ο Γρηγόρης Σολωμός ασχολήθηκε με τα πεδία της ιατρικής, της φυσικής, της ιστορίας, της φιλοσοφίας, της πολιτικής, της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης, ευρισκόμενος σε διαρκή πνευματική κίνηση για την αναζήτηση της δημιουργικής γνώσης, της επιστημονικής τεκμηρίωσης και της παραγωγικής σύνθεσης.

Published: Mar 27 Posted Under: Ασφαλιστικό

Επιστολή απάντηση σε άρθρο Γιαννναρά στην Καθημερινή για την κοινωνική ασφάλιση

 

Προς
Τον Διευθυντή
Της εφημερίδας Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Κον
ΑΛ. ΠΑΠΑΧΕΛΑ

 

Κύριε Διευθυντά

Στην τελευταία επιφυλλίδα του κ. ΧΡ. ΓΙΑΝΝΑΡΑ, θα ήθελα να κάνω τις παρακάτω παρατηρήσεις μου επί των όσων υποστηρίζει, στην προσπάθειά του να καταδείξει την «φαυλότητα, την αφροσύνη και την διαφθορά των εκλεγμένων από τους πολίτες Κυβερνήσεων της κομματοκρατίας». Όχι ότι θέλω να γίνω απολογητής της πολιτικής που -μάλλον δεν- ασκεί η Κυβέρνηση και μας οδηγεί στον απύθμενο πίθο της χρεοκοπίας. Αλλά, γιατί τα επιχειρήματα που προβάλλει ο κ. Γιανναράς είναι έωλα και δείχνουν πλημμελή άγνοια του θέματος.

1. Κάνει λάθος να θεωρεί -όπως και ο κ. Ξυδάκης στο σχόλιό του της 24.9.11- ως «βίαιη υπεξαίρεση ανταποδοτικών εισφορών, τις περικοπές των συντάξεων, στο όνομα της δημοσιονομικής εξυγίανσης», γιατί:

α) δεν πρόκειται περί ανταποδοτικών εισφορών αφού το ασφαλιστικό μας σύστημα είναι αναδιανεμητικό. Όσα εισπράττουν τα ασφαλιστικά ταμεία από τις εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών μαζί και με την κρατική επιχορήγηση, που προβλέπει η τριμερής χρηματοδότηση, τα διαθέτουν όλα για την εξυπηρέτηση των συντάξεων και των παροχών υπηρεσιών υγείας. Και μάλιστα στα περισσότερα των ασφαλιστικών ταμείων οι εισροές είναι μικρότερες των δαπανών, με αποτέλεσμα την κάλυψη των ελλειμμάτων από τον Κρατικό προϋπολογισμό ή δανειοδότηση με την εγγύηση του Κράτους. Ως εκ τούτου δεν υπάρχουν σε κανένα ασφαλιστικό ταμείο πλεονάσματα «για να τα αξιοποιήσει αναπαραγωγικά (να τις τοκίσει, να τις επενδύσει)». Πλεόνασμα έχουν μόνο κάποια ταμεία που έχουν υψηλούς κοινωνικούς πόρους (δηλ. ξένα κόλυβα) όπως είναι τα ταμεία Νομικών, Γιατρών, Μηχανικών, ΔΕΗ, Δημοσιογράφων και κάποια άλλα που βυζαίνουν το λαό και εξασφαλίζουν υψηλές παροχές. 

β) Η μη απόδοση των εισφορών από τον εργοδότη στον ασφαλιστικό φορέα (π.χ. ΙΚΑ) μπορεί να θεωρηθεί υπεξαίρεση μόνο ως προς το σκέλος των εισφορών του εργαζόμενου και όχι του εργοδότη.

2. Τα αποθεματικά των ταμείων ήσαν μεγάλα τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια και συγκεκριμένα την δεκαετία του ′50 και ′60, όταν δεν είχε ακόμη συνταξιοδοτηθεί το μεγάλο κύμα που μπήκε στην παραγωγή αμέσως μετά τον εμφύλιο. Τότε, με Νόμο του Πλαστήρα, η πολιτεία πήρε μέρος των αποθεματικών και το διέθεσε για ανάπτυξη με τόκο 5% και θεωρήθηκε η πλέον επιτυχής παρέμβαση στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας, πλην της αριστεράς που ακόμη την καταγγέλλει ως λεηλασία.

3. Πρώτος ο Σιούφας καθιέρωσε εισφορές των δημοσίων Υπαλλήλων για την συνταξιοδότησή τους το 1992. Επομένως, τα επικουρικά ταμεία του Δημοσίου προηγήθηκαν των εισφορών και δεν προέκυψαν «ως απεγνωσμένη προσπάθεια αυτοπροστασίας των υπαλλήλων του Κράτους και άμυνα απέναντι στους κλέφτες του μόχθου τους».

4. Αναζητά ο κ. Γιανναράς νομικούς για να κάνουν προσφυγή εναντίον των Τροϊκανών με την καταγγελία της συνέργειας στην «βίαιη υπεξαίρεση ανταποδοτικών εισφορών» ή για ηθική αυτουργία ή συγκάλυψη του εγκλήματος του «βυθισμού» στην απόγνωση εκατοντάδων χιλιάδων συνανθρώπων τους. Επαναλαμβάνω ότι το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα δεν είναι ανταποδοτικό ούτε κεφαλαιοποιητικό. Και από τις εισφορές των εργαζομένων δεν περισσεύει ούτε ένα Ευρώ για να το εκμεταλλευθούμε κεφαλαιοποιητικά και να γεννήσει κι άλλα Ευρώ.

Ολόκληρο δε το συνταξιοδοτικό μας σύστημα, καθ’ ότι αναδιανεμητικό, στηρίζεται στην εξής εξίσωση :

Εισφορές (20% των αποδοχών) + Κρατική συμμετοχή (10%) Χ 2,16 = Σύνταξη (για ένα Συντ/χο).

Και αν οι αποδοχές είναι 1.000 € (που δεν είναι) Χ 20% = 200 €

Η Κρατική επιχορήγηση, επί αποδοχών 1.000 € Χ 10% = 100 €

Επί τον συντελεστή 2,16 που είναι η σχέση Εργαζόμενων/Συνταξιούχων = 300 Χ 2,16 = 648 €

Αυτό σημαίνει ότι οι εισφορές των εργαζομένων αρκούν για μια σύνταξη 648 Ευρώ, εφ’ όσον δεν έχουμε καθόλου εισφοροδιαφυγή. Αν υπολογίσουμε και την εισφοροδιαφυγή στο 20% τότε το ποσόν της σύνταξης που θα πρέπει να πάρει ένας συνταξιούχος είναι 648 – 20% = 518,4 €.

Τι λέτε λοιπόν Κε Γιανναρά, θα δικασθούν οι Τροϊκανοί;

Και να τελειώσω με την άποψή μου. Διαφωνώ και εξοργίζομαι με την Κυβέρνηση. Όχι όμως γιατί ήταν λάθος το Μνημόνιο ή το Μεσοπρόθεσμο ή για τις περικοπές μισθών και συντάξεων, αλλά γιατί καθυστέρησε δύο ολόκληρα χρόνια και δεν εφήρμοσε κατά γράμμα το Μνημόνιο και δεν πήρε από εξαμήνου τα μέτρα για τον περιορισμό του δημόσιου τομέα (κυρίως με απολύσεις όσων προσέλαβαν τα δύο κόμματα εκτός ΑΣΕΠ από το 2008 μέχρι σήμερα και κατάργηση των 150 φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που δεν χρειαζόμαστε. και ακόμη γιατί δεν προχώρησε σε Νόμους, που να λένε :

  • Καμιά σύνταξη και κανένας μισθός πάνω από 3 χιλ. €, μηδέ των βουλευτών και περιφερειαρχών εξαιρουμένων.
  • Κανένα κλειστό επάγγελμα. Και όταν λέμε κλειστό, εννοούμε κλειστό.
  • Ιδιώνυμα αδικήματα: Η εισφοροδιαφυγή, η φοροδιαφυγή, οι καταλήψεις, η παρεμπόδιση των συγκοινωνιών, της παροχής υπηρεσιών (υγείας, διδακτικού έργου κ.λπ.) καθώς και της προσέλευσης στους χώρους δουλειάς των εργαζομένων που δεν θέλουν να απεργήσουν.
  • Δήμευση κάθε αυθαίρετου που έχει κτισθεί σε δασική έκταση, δημόσιο χώρο αιγιαλό, ρέματα και εκποίησή του με τίτλους.
  • Κατάργηση της επιδότησης των κομμάτων.
  • Μεταφορά όλων των κοινωνικών πόρων στον Κρατικό Προϋπολογισμό.

 

Γρηγόρης Σολωμός, 10.10.2011

 

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ   -   ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ